Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Working Holiday víza na Nový Zéland

24.03.2018 Tomáš Šapovalov Víza

Working holiday vízum je povolení vstupu na Nový Zéland s možností zde pobývat, cestovat a pracovat s neomezeným počtem vstupů a výstupů ze země. Na víza musíte odcestovat do jednoho roku od jejich obdržení. Jejich platnost je pak jeden rok od prvního vstupu do země.  

Working holiday víza jsou vytvořena zejména pro cestovatele, kteří si díky krátkodobému pracovnímu povolení mají šanci na své cesty vydělat. Jsou také určitým mezistupněm možnosti získání víz pracovních. A protože je tohle vízum tak skvělé, je o něj samozřejmě veliký zájem.

Počet míst na každý rok je ale omezen. Každá země má udělenou maximální roční kvótu, která je pro Českou republiku stanovena na počet 1200 osob, pro Slovensko je to bohužel pouze 100 osob.

Možnost žádosti o working holiday vízum se otevírá každý rok na jaře, většinou na začátku března a kvóta je vyčerpána zhruba do hodiny od jejího otevření. Pokud propásnete tento den, nezbývá vám, než si zase rok počkat, proto sledujte naše stránky a facebook, kde vždy včas oznámíme datum a čas otevření aktuální kvóty.

 

ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO ŽÁDOST O WORKING HOLIDAY VÍZA

  • České občanství
  • Věk 18-35 let
  • Nesmíte s sebou vézt dítě
  • Neměli jste nikdy v minulosti schválená Working holiday víza na NZ
  • Dobrý zdravotní stav 
  • Čistý trestní rejstřík

 

ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PO PŘÍLETU DO ZEMĚ

  • Vyplněná příletová karta (dostanete jí v letadle nebo na letišti) - obsahuje vaše osobní informace a informace o obsahu vašeho zavazadla
  • Zpáteční letenka nebo letenka pryč ze země (nebo prokazatelné množství financí na její koupení)
  • 4200 dolarů na vašem bankovním účtu jako potvrzení, že máte dostatek finančních zdrojů na pobyt na NZ
  • Cestovní pojištění na celou dobu pobytu v zemi
  • Cestovní pas platný minimálně 6 měsíců 
  • Working holiday nebo jiná víza opravňující vstup do země

 

PODMÍNKY POBYTU V ZEMI

Během pobytu na working holiday můžete vykonávat jakoukoliv práci, jakkoliv dlouho, nesmí se ovšem jednat o trvalý pracovní poměr. Studovat však během pobytu můžete maximálně 6 měsíců.

 

JAK ZVÝŠIT SVOU ŠANCI NA ZÍSKÁNÍ

Abyste zvýšili svou šanci na úspěch, je potřeba se na den D pořádně připravit. Dopředu si vytvořte účet na webu imigračního úřadu NZ a buďte přihlášeni a připraveni v předstihu, v pohodlí domova nebo na místě, kde nejste tlačeni časem. Tahle noc se může protáhnout. Nezapomínejte při tom, že čas a datum udávaný imigračním úřadem na jejich webu je novozélandský, dobře si tak přepočítejte časový posun. U nás to bývá každý rok v 22:00.

Nejdůležitější je mít kvalitní, stabilní a rychlé připojení k internetu. Webové stránky jsou totiž v době otevření kvót přetížené a může vám trvat desítky minut, než se vám načtou. Pokud se tak vůbec stane. Mějte předem nachystané vše, co budete při žádosti potřebovat.

  • Pas - zkontrolujte si dopředu jeho platnost, ta musí platit po celou dobu pobytu v zemi).
  • Druhý doklad totožnosti (ideálně občaský průkaz - nezapomeňte si zkontrolovat i jeho expiraci)
  • Platební kartu s penězi na účtu (poplatek za víza činí 208 NZD = cca 3120 Kč v závislosti na aktuálním měnovém kurzu) a aktivovanými online platbami. Použijte ověřenou kartu, o které víte, že funguje nebo si kartu dopředu vyzkoušejte nákupem něčeho malého přes internet. Můžete si třeba objednat pizzu, ať máte ty nervy čím zajíst. Pro případ, že by z jakéhokoliv důvodu nefungovala, je možné si připravit ještě jednu náhradní.
  • Počítač – ujistěte se, že je nabitý, ideálně si připravte více zařízení a zkuste se přihlašovat přes všechny. Můžete taky poprosit kamarády a rodinu, ať se i oni snaží proklikat do přihlášení za vás.

Buďte přihlášeni a připraveni na spuštění.

Abyste věděli, co vás při přihlášení čeká a nemuseli se zdržovat pročítání všech detailů formuláře, nastudujte si vše dopředu, abyste žádost naostro zvládli vyplnit v řádech několika minut. Jak na to? Rozklikněte si žádost o working holiday pro Německo. Jsou totiž šťastnou zemí, kde je kvóta neomezená a němečtí občané se tak mohou hlásit o tato víza v průběhu celého roku. To znamená, že jejich formulář je stále přístupný a stejný, jako ten náš. Projděte si tedy za Němce jednotlivé kolonky až na konec. Snažte se zapamatovat, co se píše v dlouhých textech tak, abyste při vyplňování naostro zaklikávali odpovědi bez čtení. Taky si můžete potřebná čísla, která v průběhu žádosti vyplňujete napsat bokem třeba do wordu, a pak je jenom kopírovat. Tak budete mít jistotu, že jste se ve stresu neuklikli a neudělali chybu. Pozor, při tréninku raději nevyplňujte reálné údaje, aby nenastaly zbytečné komplikace při žádosti na ostro.

Po tréninku pak už jen čekejte v daný den přihlášeni na stránkách. Jak se bude blížit daná hodina, aktualizujte si každou chvíli stránky až do té doby, než se konečně objeví tlačítko APPLY! 

Při samotné žádosti neztrácejte naději, klikejte, čekejte a zase klikejte. Pokud se během večera dostanete až k samotné platbě, máte v případě splnění všech podmínek nejspíš vyhráno. Některé z vás může ještě čekat požadavek na lékařskou prohlídku. Po zdárném zaplacení žádosti nezbývá, než pár dní počkat. Výsledek rozhodnutí se dozvíte přímo na vašem účtu, ze kterého jste žádali. Měli byste také dostat potvrzení emailem, ale často se stane, že email nedorazí. Proto kontrolujte stav žádosti online ve svém účtu.

Pokud jste zdárně uspěli, přečtěte si náš článek Získal jsem working holiday víza, který vám poradí, co dál. Neměli-li jste letos štěstí, připravili jsme pro vás článek Nedostal jsem working holiday vízum s dalšími radami a postupy.

Festival

 

Cestovní pojištění na Nový Zéland

Náramky Nový Zéland Giorico

Novinky na Váš email

Nový Zéland Working Holiday 2019
Přidat se ke skupině