Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Vaření v přírodě

10.06.2018Duckie_on_the_way
Před odletemVařeníKurzPřírodaŠtampachČeská republikaNový Zéland
Vaření v přírodě
Typ pro příjemný den v Čechách pro dobrodruhy věčně na cestách, který plechovka fazolí a polívka z pytlíku jen tak neuspokojí ale i pro ty, co si jenom chtějí odpočinout od víru velkoměsta.

Typ před odletem

Odlétáte na Zéland až po prázdninách nebo vám letos Working Holiday víza nevyšla a nevíte co s létem?

Mám pro vás jeden typ na příjemně strávený den, při jehož příležitosti se můžete přiučit něco, co se vám na cestách může hodit. V tomhle článku bude řeč o kurzu vaření v přírodě. Já osobně nejsem žádnej velkej kuchař. Né snad, že bych vůbec vařit neuměla, ale rozhodně nejsem z těch, co si přípravu jídla nějak užívají. Vařím, protože mám hlad, a tak tomu bylo po většinu doby i při mých cestách na Zélandu.

 

Vaření na Zélandu

Protože jsem cestovala low-cost a na tom, jak jídlo vypadá jsem si moc nepotrpěla, moje meny se většinou skládalo pořád dokola z toho samýho, a to nejen proto, že to bylo levný, ale taky proto, že jsem využívala potraviny, který se ve vedru v autě nekazily.

Koupila jsem si do auta plastovou bednu s víkem (víko je důležitý, aby se vám do jídla neprášilo - pochopíte hned jak poznáte zélandské gravel roads, a taky aby vám do jídla nelezli mravenci a myši),kterou jsem se snažila udržovat plnou trvanlivých potrevin, ze kterých je možné vykouzlit nějakou tu dobrotu, když zrovna nebyla lepší volba.

 

CO SE NACHÁZELO V ZÁZRČNÉ KRABICI?

SNÍDANĚ:

  • Ovesná kaše s ovocným kompotem, marmeládou nebo medem - tohle jídlo není žádnej velkej gastronomickej zážitek, ale zasytí a hlavně je ze samejch trvanlivejch produktů, takže si ho můžete užít kdykoliv.
  • Muffin nebo něco sladkýho z pekárny a mlíko - pokud jsem se pohybovala v blízkosti civilizace, milovala jsem upřednostnit snídani z pekárny před poklady z krabice. Něco sladkýho a k tomu mlíko, po kterým jsem byla na Zélandu jak divá. Asi z nedostatku bílkovin na cestách.
  • Toast s marmeládou nebo medem - i tyhle suroviny chvíli vydrží, ale toastovej chleba už byl občas problém zkonzumovat celej dřív, než začal plesnivět. To je právě jedna z nevýhod singl cestování.
  • Zbytky z večeře - protože jsem neměla ledničku a v létě bylo hodně rychle horko, stávalo se mi, že jsem snídala i to, co se do mě nevešlo při večeři.

 

SVAČINY:
  • Toasty - chleba jako v Čechcáh vám tu možná bude chybět. Musím ale říct, že toastový chleby jsou tu na jiný úrovni, než ty naše a docela mi chutnaly. Ten nejlevnější (čti jako nejhnusnější) můžete koupit už od dolaru, ty lepší, se semínky nebo příchutěmi pak okolo 3-5 dolarů. 
  • Rýžový krekry - tohle je jídlo, který mi tady doma v Čechách fakt chybí. Jsou to vlastně rýžový krekry, který se tu normálně prodávají, ale spíš jenom v tý zdravý podobě. Tady to zaprasej tunou různýho koření, který tomu dodá chuť podobnou chipsům, tudíž je to prasárna, ale hrozně mi to chutnalo.
  • Tuňák - jedno z mála jídle, který je na Zélandu levnější než v Čechách je tuňák v konzervě, což byla skvělá zpráva, protože je to maso, který se ti nezkazí a je to narozdíl od instantních polívek i zdravý.
  • Hummus - na tom jsem si tu fakt ujížděla. I přesto, že v Čechách jsem si tuhle věc nikdy nekoupila, tady jsem se do hummusu fakt zamilovala. Nabízejí ho s mnoha příchutěma (dýňový, rajčatový, avokádový...) a cenově vyjdou stejně nebo levněji než jakékoliv mazání typu česká Lučina.
  • Plátkový sýr - jo, mluvím o té levné variantě sýrů, co jsou vlastně jako plátkový taveňáky, který nejsou zrovna dvakrát zdravý, i ty je samozřejmě potřeba zblajznout co možná nejdříve.
  • Sušenky - přiznávám, že bez sladkýho nedokážu žít a myslím, že kdybych měla poslední dolar, utratila bych ho za sušenky nebo čokoládu. Nepiju ani nekouřim, tak nemůžu bejt úplně bez hříchu :-)
  • Ovoce a zelenina - i když tohle je celkem křehký typ potravin, snažila jsem se, abych měla pořád dostatečnej přísun ovoce a zeleniny, nejen že to byla jednoduchá a rychlá svačina, ale taky to dodává potřebný vitamíny, který z krekrů netytáhnete.

 

OBĚDY A VEČEŘE
 
Během dne se mi často stávalo, že jsem z důvodu pobíhání po přírodě nebo delších trecích neměla žádný větší oběd, jindy jsem zase nebyla líná zabalit si pár věcí s sebou a uvařit si třeba při pozorování lachtanů. Obědy a večeře se od sebe potravinama moc nelišily. Snažila jsem se příliš často nejíst instantní jídla, i když že bych se jim přímo vyhýbala, to se taky říct nedá. Nejčastějším základem hlavního jídla byla rýže nebo těstoviny. Občas došlo i na brambory.
 
  • Rýže, těstoviny
  • Kozervy - polívky, fazole, špagety, tuňáky, kukuřice
  • Instantní jídla - těstoviny, polívky
  • Zelenina- čerstvá zelenina a hlavně cibule na vaření je potřeba, to dodá každýmu obyčejnýmu jídlu chuť.
Samozřejmě jsem jedla i jiný maso, to je tu ale dost drahý a hlavně se rychle kazí, takže jsem ho pořizovala jenom když jsme byla v okolí měst, kde jsem měla ambice vyvářet.

Grilování s českýma kamarádkama Sylvou a Míšou na pláži v Northlandu

To, že jsem se na svých cestách jídlem spíš odbývala neznamená, že to nejde i jinak. Naopak, vaření v přírodě, piknik nebo grilování na pláži může být součástí vašich nejkrásnějších cestovatelských zážitků. 

Já si dobré jídlo užívala většinou právě, když jsem byla na cestách s kamarády. To se pak vaření proměnilo v kulturní událost. Najednou nešlo jen o to vyprodukovat něco, co se dá zhltnout, ale taky o tu sociální složku. Ve dvou si "stolování" prostě víc užijete. Ano i to patří mezi další nevýhody singl cestování. Nevěšte ale hlavu, má to i svá pozivitiva.

TIP: O kladech a záporech singl cestování se dočtete v mém samostatném článku.

Naučte se vařit v přírodě

Naučte se vařit v přírodě

Po návratu ze Zélandu jsem díky úspěchu v jedný facebookový soutěži měla možnost omrknout, jak si takové vaření užívají profíci a užít si jedinečnou atmosféru kurzu vaření v Kokořínské přírodě.

Celá akce začala v pátek odpoledne, kdy jsme se společně s ostatníma účastníkama sešli v Praze na Hlaváku, odkud jsme společně vyrazili mikrobusem na místo určení. Skupinka výherců mě fakt příjemně překvapila. Všichni jsme byli podobně starý a nedělalo nám úplně problém najít společná témata. Celej den díky tomu plynul v hrozně příjemný atmosféře. 

Po příjezdu na místo jsme se seznámili s kuchařem Markem, kterej nás celým dnem provázel a pak už se pustili s chutí do práce. Nejdřív jsme se rozdělili do skupinek po dvou a zapálili si vlastní ohně. A po jejich rozhoření jsme začali s přípravou jednotlivých chodů.

1. chod - Carpaccio ze pstruha

Jako první jsme se pustili do přípravy carpaccia z čerstvého pstruha. Učili jsme se jak rybu nafiletovat a taky jak smíchat jednotlivé ingredience na okurkovo olivovou tapenádu.

S rybičkou jsme si hráli, tak aby výsledek byl presizní a nezbyla v ní jediná kostička. K tomu jsme používali speciální vykosťovací pinzety. Na tapenádu jsme pak připravili na jemno nakrájené okurky a olivy smíchané s olivovým olejem, solí, pepřem a trochou octa.

2. chod - Kuře se salátem s grilovaných mrkví a brynzou

Potom, co jsme zblajzli tuhle dobrotu už na nás pomalu čekal další chod, který se mezitím pozvolna připravoval nad rozpálenýma uhlíkama našich ohnišť. Kuře se salátem z grilovaných mrkví s brynzou. Kuře vonělo ohněm a tenhle salát s podivnou kombinací ingrediencí byl naprostá bomba. Jestli si z tohohle kurzu něco budu připravovat doma. Tak tenhle salát bude určitě mezi prvníma.

Mám pocit, že už se do mě nemůže vejít ani sousto a asi nejsem sama, proto si dáváme společně s celou partou lehkej odpočinek v přílehlým přístřešku plným dek a polštářků před dalším chodem. Tentokrát se bude jednat o přípravu hovězího steaku v ohni přímo na rozžhavených uhlících s chumichurry

Na chimichurry jsme nadrtili čerstvou petržel, oregáno a česnek a smíchali s olivovým olejem a sušeným chilli. Příprava steaků byla super jednoduchá, pomazat olejem, osolit, opepřit a je hotovo. Teď už jen rozhrnout oheň tak, aby zbyly jen horké uhlíky, na které maso poklademe a necháme péct, po několika minutách otočíme. Po vytáhnutí z ohně pomažeme chimichurry a můžeme zblajznout. Nejsem moc masovej typ a tyhle steaky mě nikdy nijak nebraly, ale tohle byla prostě bomba

A nakonec sladká tečka. Celé dopoledne se nám společně s mrkvema na ohni grilovaly taky ananasy, který díky tomu nádherně změkly a ještě více zesládly. Po asi čtyřech hodinách grilování jsme je sundali z ohně, rozkrájely a servírovali na bílém jogurtu společně s kousky granátového jablka, javorovým sirupem a mátou. Málem jsem praskla, ale bylo potřeba si přidat.

Pak už jsme se jen rozvalili zpátky do našeho království dek a polštářů, odpočívali, trávli a skvěle se bavili. Začíná se pomalu ztmívat a ochlazovat. Počasí i atmosféra celýho dne byla báječná, ale je čas jet domů. Ještě závěrečná fotka a mizíme směr Praha, kam přijíždíme kolem půl jedenáctý večer.

Bylo to fakt skvěle strávený odpoledne, který můžu doporučit každýmu, kdo rád vaří nebo tráví čas v přírodě. Přeju příjemnou zábavu, ať už vaříte kdekoliv :-)

TIP: pro víc informací o kurzu mě kontaktujte do zpráv přes moji stránku Duckie_on_the_way, kde se taky můžeš pod komentář k článku pochlubit fotkou nebo příběhem z vlastního vaření v přírodě.

Líbil se Vám tento článek?

Diskuze

Bloguj o Novém Zélandu na VisitKiwi.cz!

Zaregistruj se a začni psát ještě dnes.

Nejnovější články

WHS víza v KANADE
WHS víza v KANADE

Niektorí z vás sa chystajú do Kanady alebo o nej premýšľajú. Preto som pre vás pripravila článok, v ktorom sa dočítate nielen o working holiday vízach, ale aj o praktických radách, ktoré by vám mohli...

16.10.2019@madein_czechoslovakia_
Coromandel
Coromandel

Cesta na poloostrov plný pláží včetně Hot water beach s horkou vodou či populárního Cathedral Cove.

08.10.2019Duckie_on_the_way
Samoa - co vidět na Savai´i
Samoa - co vidět na Savai´i

Tipy na výlety na Somoiském ostrově Savai´i.

30.09.2019VisitKiwiCZ
Samoa - co vidět na Upolu
Samoa - co vidět na Upolu

Poznejte Samou, místo, na které byste se z Čech jen těžko podívali, máte teď na dosah ruky.

VisitKiwiCZ
Westland anniversary
Westland anniversary

Westland čeká den volna na oslavu výročí vzniku regionu. Kam se můžete při této příležitosti vydat?

23.09.2019VisitKiwiCZ