Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Turistická víza

04.03.2019 VisitKiwiCZ Víza

Chystáte-li se na Nový Zéland pouze za poznáním, vystačíte si s tzv. turistickými vízy. Jejich zřízení je až do konce září 2019 maximálně jednoduché -POZOR ALE POTÉ SE PODMÍNKY ŽÁDOSTI MĚNÍ! 

Visa Waiver Visitor Visa

Pokud tedy plánujete cestu na Nový Zéland před začátkem října, která bude kratší než 3 měsíce, pak nemusíte dopředu podnikat žádné velké akce. O vstup do země zažádáte vyplněním příletové karty na letišti Nového Zélandu či v letadle před přistáním. Po jejím odevzdání imigrační kontrole obdržíte tzv. Visa Waiver Visitor Visa. Musíte ale samozřejmě splňovat následující podmínky:

  • Doba pobytu maximálně 3 měsíce
  • Dobrý zdravotní stav
  • Čistý trestní rejstřík
  • Doložit zpáteční letenku či letenku pryč ze země před vypršením tří měsíční lhůty

Na toto víza můžete do země cestovat opakovaně, pokud nepřesáhnete dobu 6 měsíců pobytu během jednoho roku.

Foto

Pozor od 1.10.2019 změna pravidel vstupu na Nový Zéland

Plánujete-li navštívit Nový Zéland jako turista v rámci bezvízového styku (pobyt do 3. měsíců bez možnosti pracovat),pak se vás bude nově od 1. října 2019 týkat nutnost předchozí žádosti o eTA (Electronic Travel Authority). Ve stejný den začne platit také povinnost platby turistického poplatku, který bude sloužit pro udržení přírodních oblastní z rámci zvyšujícího se turismu a celkový rozvoj turistické infrastruktury. Celý proces je přitom nutné dokončit online již před cestou. Žádejte proto o udělení včas, nejpozději dva dny před odletem. 

Nově bude tedy nutné zažádat o vstup do země již před odletem, a to i v případě, že daná země není vaší cílovou destinací, ale pouze tu přestupujete.

Nyní ještě není možné registraci realizovat. Celý systém bude spuštěn začátkem července 2019.

fotka

Bližší informace o eTA

eTA New Zealand (New Zealand Electronic Travel Authority) je nová zpoplatněná elektronická registrace turistů navštěvujících Nový Zéland, která byla založena na základě nutné finanční podpory udržitelnosti životního prostředí a přírody, kterou si návštěvníci během své cesty užívají.

Tato registrace nenahrazuje víza (jejich volba je závislá na cíli návštěvy a délce pobytu). V případě turistické cesty do 3 měsíců není nutné předem žádat o žádná víza, obdržíte je v případě splnění základních podmínek automaticky na prvním letišti Nového Zélandu. Je ovšem nutné se předem před odletem registrovat a uhradit administrační a turistický poplatek.

V případě zájmu o delší cestu či pracovní pobyt je pak nutné nastudovat další možnosti udělení víz v našich samostatných článcích či na stránkách imigračního úřadu Nového ZélanduDisponujete-li před odletem jakýmikoliv novozélandskými vízy (Working holidayaj.),pak se vás tato registrace ani platba poplatku netýká.

Foto

Koho se eTA týká

Registrace eTa bude povinná pro všechny návštěvníky vstupující do země bez předvyřízeného víza, tedy turisty do 3 měsíců pobytu, i cestovatele v zemi přestupující do jiné cílové destinace.

Toto nařízení se týká více jak 60 zemí světa včetně České republiky, a to od 1. října 2019.

Mezi země s povinností žádat o eTa před vstupem do země patří:

 

Všechny státy EU (klikni pro detailní přehled)

 

  • Rakousko
  • Belgie
  • Bulharsko
  • Chorvatsko
  • Kypr
  • Česká republika
  • Dánsko
  • Estonsko
  • Finsko
  • Francie
  • Německo
  • Řecko
  • Maďarsko
  • Irsko
  • Itálie
  • Litva
  • Lotyšsko
  • Lucembursko
  • Malta
  • Nizozemsko
  • Polsko
  • Portugalsko
  • Rumunsko
  • Slovensko
  • Slovinsko
  • Španělsko
  • Švédsko
  • Velká Británie

Ostatní země světa (klikni pro detailní přehlde)

 

  • Andora
  • Argentina
  • Bahrain
  • Brazílie
  • Brunej
  • Kanada
  • Chile
  • Hong Kong
  • Island
  • Izrael
  • Japonsko
  • Kuwait
  • Lichtenštejnsko
  • Macau
  • Malajsie
  • Mauricius
  • Mexiko
  • Monako
  • Norsko
  • Omán
  • Qatar
  • San Marino
  • Saudská Arábie
  • Seychely
  • Singapore
  • Jižní Korea
  • Švýcarsko
  • Taiwan
  • Spojené arabské emiráty
  • USA
  • Uruguay
  • Vatikán

Jak žádat o eTA

Žadatelé o eTA nebudou muset fyzicky navštěvovat ambasádu či konzulát, stačí vše vyřídit online pomocí jednoduchého dotazníku obsahujícího základní otázky jako jméno, příjmení, země původu, číslo pasu, plán cesty či zdravotní stav. Celý formulář vám zabere maximálně pár minut času.

Pro úspěšnou registraci je třeba zaplatit poplatek za zpracování, který činí v případě žádosti přes mobilní aplikaci 9NZD, v případě žádosti online 12NZD a turistickou taxu činící 35NZD.

Proces zpracování by měl trvat maximálně 72 hodin. Přilétáte-li tedy na Nový Zéland 1. října 2019 a později, nezapomeňte včas zažádat.

Po jejím schválení vám bude potvrzení registrace eTA New Zealand zasláno elektornicky na uvedený email. Nezapomeňte si ho pak vytisknout a přibalit do příručního batohu společně s ostatními doklady. Jeho předložení je nutné při celní kontrole na Nový Zéland.

Po obdržení tato registrace platí na dva roky s neomezeným počtem opakovaných vstupů.

Žádost eTA ve třech krocích

  • Vyplňte online žádost
  • Zaplaťte poplatek (12 NZD + 35 NZD) = 47NZD
  • V případě splnění základních podmínek do 72 obdržíte email se schválením vstupu do země
Foto

Visitor Visa

Pokud behěm vaší cesty změníte názor a rádi byste si pobyt prodloužili, zažádejte si o Visitor visa, které vás opravňují cestovat po Novém Zélandu až 9 měsíců. Pokud víte již předem, že vaše cesta bude delší, zažádejte si o tato víza již před odletem, a to online přímo na stránkách imigračního úřadu.

Stejně jako na Visa Waiver Visitor Visa i na tato víza můžete navštěvovat přátele či rodinu, cestovat, nakupovat, podnikat obchodní cesty a při extra požadavku se také účastnit sportovních akcí. Navíc můžete také 3 měsíce studovat. Nesmíte se ovšem v zemi nechat zaměstnat a pracovat. Při cestování na tato víza musíte kromě dobrého zdravotního stavu a čistého trejsního rejstříku ještě další podmínky:

  • Dokázat, že jedete do země pouze cestovat (podrobný plán cesty, rezervované hotely či turistické aktivity)
  • Mít dostatek peněz pro život na Zélandu nebo doložitelného sponzora cesty (1000 NZD na měsíc pobytu nebo 400 NZD při doložení již zaplaceného ubytování)
  • Mít letenku pryč ze země před skončením víz

Pokud vám tyto podmínky nevyhovují, zkuste si přečíst o dalších možnostech víz v našich článcích Working holiday víza či Pracovní víza.

Nový Zéland Working Holiday 2019
Přidat se ke skupině

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Booking.com

Novinky na Váš email