Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Jídlo a nápoje

18.03.2018 VisitKiwiCZ Nový Zéland

Leckterý turista může nad novozélandskou kuchyní mávnout rukou s tím, že se jedná o britského sourozence, a v gastronomii tak nemá vysoké očekávání. Může tak udělat velkou chybu. Kombinace evropské a polynéské tradice, jihovýchodní Asie, jedinečné životní prostředí a obrovské přírodní a zejména mořské bohatství. To vše jsou vlivy, které se na rozmanitosti zdejších jídel podepsaly. Pojďme si říct něco o těch nejzajímavějších.

Stali jste se právě vegetariánem a chystáte se na Nový Zéland? Prostě to ještě odložte. Prakticky všechno maso, které budete jíst, průběžně potkáváte podél cest šťastně se pasoucí na krásné zelené trávě a kochající se neuvěřitelnými výhledy. Chov za zavřenými dveřmi se zde zkrátka moc nenosí a pokud si myslíte, že dopad na chuť masa je trochu mýtus, tak zjistíte, jak moc jste se spletli. Vyzkoušejte třeba pečené maso se zeleninou, které místní nazývají roast.

Potomci britských osadníků mají rovněž v genech nezanedbatelnou zručnost při samotném pečení, takže žádná z prvotřídních surovin, včetně sladkých brambor Kumara nevyjde vniveč.

Od masa nemáme daleko k Hangi, tradičnímu maorskému pokrmu pro slavnostní příležitosti. Ten se připravuje vykopáním díry, ve které se rozdělá oheň, který zahřeje kameny unvitř, na které se poté naskládají všechny možné druhy masa od hovězího, vepřového až po skopové a proloží se různými druhy zeleniny. Vše se zakryje, zahrabe a mnoho hodin dusí. Výsledným zážitkem vám nebude jen samotný lahodný pokrm, ale určitě i vřelá maorská společnost.

Máte-li rádi divočinu, ani v tomto směru nebudete na Zélandu nutné strádat. Vysoká zvěř je zde úhlavním nepřítelem rostoucí nativní vegetace, a tak se její stavy téměř všude redukují. A věřte, že s úlovkem si Kiwies umí velmi dobře poradit. Kromě vysoké lze ochutnat i horské kozy nebo černou zvěř.

Pokud Zélanďanům závidíte krásnou přírodu a životní prostředí, připravte se na to, že je zde ještě oceán pod jehož vlnami se pohybuje pestrá škála všech možných mořských pochoutek. Z ryb uveďme namátkou červené mořské okouny, tresky, v ústích řek se pohybující kahawaie nebo na hluboké vodě lovené obří kanice. V moři můžete chytit prakticky cokoliv a pokud rádi ochutnáváte, brzy zjistíte, jak rozmanité chutě tyto ryby mají. Některé se vyfiletují a smaží jako steak, jiné se fritují v těstíčku jako fish and chips, další lze jíst zasyrova v sushi. Možností je spoustu a druhů ryb ještě víc.

Rybami však mořské menu jen začíná. Dále jsou tu všechny možné mušle, slávky, škeble či ústřice. Obáváme se, že ani čeština pro všechno nemá názvy. Něco se upravuje, něco můžete sebrat na pláži, otevřít nožíkem a rovnou sníst. Takové obří mušle Paua můžete zase opéct jako steak. Těm z vás, kteří jsou příznivci ústřic, určitě doporučujeme zastavit na ochutnávku, uvidí-li někde nápis Bluff Oysters. Opomenout určitě nesmíme obří langusty zde známé pod názvem crayfish, které jsou skutečnou místní delikatesou.

Mezi sladkovodními rybami nemůžeme vynechat čerstvého pstruha či lososa. Ty si Zélandu často můžete dát nejen z rybí farmy, ale rovněž divokého, uloveného v některé z mnoha horských říček. Nelze opomenout také Whitebait, což je specifický rybí potěr lovený v místech, kde ústí řeky do moře. Cena whitebaitu není malá a Kiwies jsou kvůli pár minutám, kdy potěr táhne, připraveni u řeky s nastraženými sítěmi trávit nonstop třeba týden. Ulovené drobné rybičky pak zapráší moukou, smíchají s vejcem, osolí a nakonec, jak je zde často zvykem, ufritují.

Teď by se ještě hodilo něco sladkého na zub. Žádné obavy, pro tento případ je tu Pavlova. Legendární dezert z upečeného našlehaného bílku podávaný s ovocem. Zní to jednoduše? Věřte, že je to kumšt. Zejména pak připravit správnou konzistenci bílků a upéct je, aby byl dort křupavý na povrchu a nebyl suchý uvnitř, to není jen tak. Ne nadarmo se Kiwies odjakživa hašteří s Australany, odkud Pavlova skutečně pochází.

Podnebí Nového Zélandu přeje také pěstování ovoce a zeleniny. Určitě ochutnejte Fejoiu, typické lokální ovoce s velice specifickou chutí, které si buď zamilujete anebo ho budete nenávidět. Vyzkoušejte také místní keříkové ovoce Boysenberry, což je něco mezi naší malinou a ostružinou. Skvělé jsou jak čerstvé, tak třeba v podobě zmrzliny. Místní třešně, borůvky, jablka, melouny a mnoho dalšího, to všechno dosahuje vynikající velikosti i zralosti a koupit je můžete jak v obchodě, na víkendových trzích, tak i přímo na jednotlivých farmách. Více o méně známých plodinách rostoucích na Novém Zélandu se můžete dočíst v našem článku Sezonní kalendář.

Co se týká nápojů, s pivem je to pro nás Čechy trochu horší, ale to je skoro všude ve světě. Když bude nejhůř, vždycky můžete sáhnout za nouzovou brzdu a v české hospodě v Puhoi kousek od Aucklandu si dát skutečnou točenou Plzeň. Ta se zde jinak prodává i lahvová, ale můžete být zklamáni, protože pivo je sice vařeno a lahvováno v ČR, receptura je však pozměněna lokálnímu (ne)vkusu.

Jiný kraj, jiné chutě a zvyky, a právě to je na cestování to krásné. Nebojte se zkoušet místní speciality. Ne vše vám třeba bude chutnat, ale určitě vás to obohatí o nové zkušenosti. A třeba objevíte i nějakou místní pochoutku, kterou si zamilujete.

Dokumentární film - S kuchařem kolem světa - Nový Zéland

Festival

 

Cestovní pojištění na Nový Zéland

Náramky Nový Zéland Giorico

Novinky na Váš email

Nový Zéland Working Holiday 2019
Přidat se ke skupině