Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Jídlo a nápoje

VisitKiwiCZ Nový Zéland

Leckterý turista může nad novozélandskou kuchyní mávnout rukou s tím, že se jedná o britského sourozence, a v gastronomii tak nemá vysoké očekávání. Může tak udělat velkou chybu. Kombinace evropské a polynéské tradice, jihovýchodní Asie, jedinečné životní prostředí a obrovské přírodní a zejména mořské bohatství, to vše jsou vlivy, které se na rozmanitosti zdejších jídel podepsaly. 

Maso

Stali jste se právě vegetariánem a chystáte se na Nový Zéland? Prostě to ještě odložte.

Prakticky všechno maso, které budete jíst, průběžně potkáváte podél cest šťastně se pasoucí na krásné zelené trávě a kochající se neuvěřitelnými výhledy. Chov za zavřenými dveřmi se zde zkrátka moc nenosí, a pokud si myslíte, že dopad na chuť masa je trochu mýtus, tak zjistíte, jak moc jste se spletli. K dostání je zde jak kuřecí, vepřové, hovězí, tak skopové maso. Vzhledem k počtu pasoucích se krav a ovcí na místních pastvinách, si pak nejspíše sami rychle uděláte obrázek o tom, čeho zde bude k dostání v jaké míře.  Vyzkoušejte třeba pečené maso se zeleninou, které místní nazývají roast.

Chystáte-li se na Nový Zéland na low-cost, pak jistě oceníte přístupnost grilů na plážích či v parcích, kde si můžete svůj čerstvě obstaraný pokrm bezplatně připravit. Mnohdy se jedná dokonce o elektrické grily, takže k jejich zprovoznění nebudete potřebovat vlastně vůbec nic. Vše je zdarma k volnému užití. Dbejte pouze na to, abyste dané místo pro další strávníky zanechali minimálně ve stejné čistotě, v jaké jste ho našli.

Foto

Zdroj: Mark Heaslip Photography

Hangi

Od masa nemáme daleko k Hangi, tradičnímu maorskému pokrmu pro slavnostní příležitosti. Ten se připravuje vykopáním díry, ve které se rozdělá oheň zahřívající kameny uvnitř, na které se poté naskládají všechny možné druhy masa od hovězího, vepřového až po skopové, a proloží se různými druhy zeleniny. Vše se zakryje, zahrabe a mnoho hodin dusí. Výsledným zážitkem vám nebude jen samotný lahodný pokrm, ale určitě i vřelá maorská společnost.

Tento tradiční pokrm si můžete vychutnat např. v geotermálních oblastech v okolí města Rotoruakde je v rámci komerčního představení a dalšího programu servírován turistům. K dostání je samozřejmě i v tradičních restauracích či dokonce ve formě fastfoodu. Forma vaší volby se samozřejmě odrazí na výsledné chuti nabízeného produktu, proto pokud chcete ochutnat ten skutečně autentický pokrm, je lepší si připlatit, a nebo v úplně ideálním případě, ochutnat ten připravovaný místními v rámci nějaké z rodinných událostí.

Divočina

Máte-li rádi divočinu, ani v tomto směru nebudete na Zélandu nutné strádat. Vysoká zvěř je zde úhlavním nepřítelem rostoucí nativní vegetace, a tak je jejich stavy nutné téměř všude redukovat. Lov je zde velmi populárním sportem, díky kterému zde můžete kromě vysoké, ochutnat i horské kozy nebo černou zvěř.

Sea food

Jelikož je Nový Zéland ostrovní zemí, nemohou v jejich kuchyni chybět ani ryby a mořské plody. Rybaření je vedle lovu další velkou vášní místních, a proto na sebe pestrá škála všech možných mořských pochoutek nenechá dlouho čekat.

Z ryb uveďme namátkou červené mořské okouny, tresky, v ústích řek se pohybující kahawaie nebo na hluboké vodě lovené obří kanice. V moři můžete chytit prakticky cokoliv, a pokud rádi ochutnáváte, brzy zjistíte, jak rozmanité chutě tyto ryby mají. Některé se filetují a smaží jako steak, jiné se fritují v těstíčku jako fish and chips, další lze jíst zasyrova v sushi. Možností je spoustu a druhů ryb ještě víc.

Rybami však mořské menu jen začíná. Dále jsou tu všechny možné mušle, slávky, škeble či ústřice. Dost možná nemá ani čeština pro všechno tyto tvory názvy. Něco se upravuje, něco můžete sebrat na pláži, otevřít nožíkem a rovnou sníst. Takové obří mušle Paua můžete zase opéct jako steak. Těm z vás, kteří jsou příznivci ústřic, určitě doporučujeme zastavit na ochutnávku, uvidí-li někde nápis Bluff Oysters. Opomenout určitě nesmíme obří langusty zde známé pod názvem crayfish, které jsou skutečnou místní delikatesou.

Mezi sladkovodními rybami nemůžeme vynechat čerstvého pstruha či lososa. Toho si na Novém Zélandu můžete dát často nejen z rybí farmy, ale rovněž divokého, uloveného v některé z mnoha horských říček. Nelze opomenout také Whitebait, což je specifický rybí potěr lovený v místech, kde ústí řeky do moře. Cena whitebaitu není malá a Kiwies jsou kvůli pár minutám, kdy potěr táhne, připraveni u řeky s nastraženými sítěmi trávit nonstop třeba týden. Ulovené drobné rybičky pak zapráší moukou, smíchají s vejcem, osolí a nakonec, jak je zde často zvykem, fritují.

Foto

Zdroj: Te Matuku Oysters / Gretel Thompson

Pavlova

Je libo něco sladkého na zub? Žádné obavy, pro tento případ je tu Pavlova. Legendární dezert z upečeného našlehaného bílku podávaný s ovocem. Zní to jednoduše? Věřte, že je to kumšt. Zejména pak připravit správnou konzistenci bílků a upéct je, aby byl dort křupavý na povrchu a nebyl suchý uvnitř. To není jen tak. Ne nadarmo se Kiwies odjakživa hašteří s Australany, odkud Pavlova skutečně pochází.

Upečte si vlastní Pavlovu

Ovoce a zelenina

Zdravější formou mlsání může být také místní ovoce, kterému se tu díky rozmanitému novozélandskému podnebí velmi daří. 

Můžete se tu setkat jak s tradičními českými druhy ovoce jako jsou např. jablka, meruňky, víno nebo třešně, pochutnat si tu můžete i exotičtějších druzích jako jsou olivy, avokádo či ikonické ovoce Nového Zélandu kiwi. To je tu k dostání jak už v námi známé zelené podobě, tak i jako tzv. golden kiwi, které je uvnitř žlutější a celkově mnohem nasládlejší, s medovou příchutí. Poprvé se tu možná setkáte s tzv. kiwi berries, což jsou kuličky ovocných plodů velikosti hroznu, stejného vzevření jako kiwi. Tento produkt byl uměle vyšlechtěn pro líné strávníky, kteří nemusí plod loupat. Díky jeho měkčí a méně škrábavé slupce a velmi sladké chuti se jednoduše konzumuje celý.

Zážitkem může být nejen samotné ochutnávání, ale také zjištění, jak některé z těchto plodin rostou. Pokud se chystáte na Nový Zéland na Working Holiday víza, je možné že některým druhům ovoce či zeleniny budete během svého pobytu blíže, než jste si představovali. Sezonní práce na sadech je tu totiž jedním z hlavních způsobů přivýdělku. Jedná se tak o rychlý a účinný způsob, jak během krátké doby obnovit své finanční zdroje a ještě se přiučit něčemu novému a zažít na chvíli život, jak jej neznáte.

TIP: Více o jednotlivých druzích ovoce včetně přehledu výskytu a období sběru naleznete v našem článku Kalendář sezonních prací.

Kromě známých či povědomých druhů ovoce a zeleniny tu možná narazíte i na některé exotické druhy, které uvidíte úplně poprvé. Určitě se nebraňte se určitě jejich ochutnávce.

Ochutnejte např. Fejoiu, typické lokální ovoce s velice specifickou chutí, které si buď zamilujete anebo ho budete nenávidět. Narazit můžete také např. na guavu, kiwano, tamarillo nebo třeba nashi. Vyzkoušejte také místní keříkové ovoce Boysenberry, což je něco mezi naší malinou a ostružinou. Skvělé jsou jak čerstvé, tak třeba v podobě zmrzliny, která se často prodává přímo před sady a je tak tím nejčerstvějším produktem, který si můžete opatřit. Sklizené ovoce můžete také nakoupit buď na jednotlivých farmách, víkendových tržištích či přímo v obchodech. Sledujte nálepky země původu a vybírejte si ty skutečně místní. Byla by přeci škoda konzumovat zde produkty dovezené z Evropy.

Nápoje

Co se týká nápojů, s pivem je to pro nás Čechy trochu horší, ale to je skoro všude ve světě. Když bude nejhůř, vždycky můžete sáhnout za nouzovou brzdu a v české hospodě v Puhoi kousek od Aucklandu si dát skutečnou točenou Plzeň. Ta se zde jinak prodává i lahvová, ale můžete být zklamáni, protože pivo je sice vařeno a lahvováno v ČR, receptura je však pozměněna lokálnímu (ne)vkusu.

Alkohol tu celkově neseženete v každém obchodě, jak jste zvyklí z Čech. Každý obchod musí mít na jeho prodej licenci, která není z nejlevnějších. Proto se jedná zpravidla o větší obchody s velkým obratem nebo o speciální Liquor shopy,  které se specializují pouze na prodej alkoholu. Při jeho nákupu u sebe mějte vždy průkaz totožnosti pro ověření věku. Jinak se vám může stát, že vám zboží jednoduše neprodají, zejména jste-li nebo vypadáte-li mladší než 25 let.

Jste-li milovníky vína, pak si určitě nenechte ujít některou z místních vinných exkurzí s ochutnávkou, případně si alespoň pořiďte nějakou tu lahvinku na ochutnání v soukromí. Vinařství je tu tradiční záležitostí zejména v regionech Central Otago, Nelson, Marlborough, Canterbury na Jižním, či Hawkes bay, Gisborne, Bay of Plenty, Auckland a Northland na Severním ostrově.

foto

Zdroj: Gibbston Valley

Mapa vinařských oblastí - KLIKNI ZDE

Mapa vinařských oblastí - KLIKNI ZDE

Zdroj: commons.wikimedia.org

Fast food

Je opravdu škoda nezkoušet místí stravu a živit se pouze levnými fast foody, které najdete kdekoliv jinde na světě, občas ale každého přepadne chuť či prostě nemá čas či finance na lepší gastronomii. Pokud se rádi oddáváte fastfoodovým "prasárničkám!, tak vězte, že ani tady nebudete ochuzeni o možnost navštívit McDonald nebo KFC. Ve městě Invercargill na Jižním ostrově pak dokonce můžete navštívit nejjižněji položený McDonald světa, což vám sice lepší kvalitu místní stravy nezajistí, ale je to zajímavé :-).

Z místních specialit je tu pak nejběžnější klasikou Fish and Chips. Objednáte-li si hot dog, budete dost možná překvapeni jeho podivný vzezřením. Žádný rohlík ani houska, jen párek obalený ve strouhance zprudka usmažený v oleji, který je servírován na dřevěné tyčce podobně jako nanuky. K tomu všemu samozřejmě nemohou chybět hranolky. Pochutnat si tu ale můžete i na pořádných domácích burgerech z kvalitního masa místních farmářů, za ten si ale budete muset trochu připlatit.

Přejeme vám dobrou chuť.

fotka

Zdroj: Visa Wellington On a Plate

Dokumentární film - S kuchařem kolem světa - Nový Zéland

Nový Zéland Working Holiday 2019
Přidat se ke skupině

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Booking.com

Novinky na Váš email