Webový portál o cestování a životě na Novém Zélandu

Jak si prodloužit pobyt na Novém Zélandu

04.03.2019 VisitKiwiCZ Prodloužení pobytu

Většina návštěvníků zjistí, že se jim na Novém Zélandu líbí a doba, kterou si na návštěvu vyhradili, nebo jakou jim nabízejí víza, jim nestačí. Jak si s tím poradit? 

Jak si prodloužit pobyt po Working holiday vízech

  • Holidaymaker extension (HME)

Pokud během svého pobytu na working holiday víza odpracujete 3 měsíce v zemědělství, máte nárok na prodlužení víz o 3 měsíce, a to za stejných podmínek, jaká mají vaše working holiday víza. HME jsou víza, která nepřepisují platnost vašich aktuálních víz, proto o ně můžete požádat klidně už po prvních 3 měsících na Novém Zélandu, pokud budete mít odpracováno.

Jako důkaz o tom, že máte odpracovány 3 měsíce, se používají payslipy (výplatní pásky) nebo výpis z vašeho IRD účtu. I když se přístup úředníků z vydávání těchto víz v poslední době trochu zpřísnil, i tak není neobvyklé, že toto vízum dostane i člověk, který odpracoval méně, než 12 týdnů, rozložených do 3 měsíců. Pro toto vízum není stanoven ani žádný minimální počet odpracovaných hodin, spoustě lidí stačilo chodit do práce jednou týdně. Přesto doporučujeme odpracovat co nejvíce dnů a týdnů, abyste se vyhnuli případným problémům. Důležitá je zejména celková délka zaměstnání, aby mezi prvním a posledním dnem bylo více, než 90 dní. 

  • Turistické vízum bez přerušení pobytu

Po skončení vašeho working holiday víza si můžete požádat o turistické vízum, aniž byste opustili Nové Zéland. O vízum musíte zažádat před skončením platnosti vašeho víza a pozor, turistické vízum přepisuje platnost vašeho stávajícícho víza, takže jakmile obdržíte turistické vízum, vaše WHS se zruší a už nebudete moct pracovat. Proto o toto vízum žádejte co nejpozději.

Pokud obdržíte turistické vízum, budete muset podstoupit lékařskou prohlídku. Cena za lékařskou prohlídku se liší podle místa, ceny začínají zhruba kolem 200 dolarů a končí někde u 600.
 

  • Turistické vízum s přerušením pobytu

Pokud se chcete vyhnout povinné lékařské prohlídce, udělejte si dovolenou mimo Nový Zéland. Těsně před skončením vašeho WHS víza můžete odletět do Austrálie, nebo na některý z ostrovů. Po několika dnech se vrátíte a na letišti dostanete turistické vízum na 3 měsíce. V tomto případě je potřeba mít na mysli několik základních pravidel, protože při návratu na Nový Zéland můžete čelit podezření z toho, že budete načerno pracovat:

  • musíte mít vystavenou letenku z Nového Zélandu
  • musíte mít dostatek peněz, alespoň 1000NZD/měsíc pobytu
  • v zavazadlech nesmíte mít žádné pracovní oblečení, vybavení, životopisy a cokoliv, co by naznačovalo, že chcete na Novém Zélandu pracovat
  • odhlašte se z facebookových skupin, kde se řeší práce na Novém Zélandu
  • připravte a vytiskněte si itenerář vaší cesty, pokud jedete ve skupině, mějte jasno ve svých plánech, abyste při případném výslechu neodpovídali rozdílně
  • na bookme.co.nz si objednejte pár levných výletů nebo vstupenek po plánované cestě
  • na booking.com si objednejte nějaké ubytování, které budete moci bez sankce zrušit
  • na facebook si dejte statusy, ze kterých bude jasné, že budete cestovat a pak se vrátíte do ČR
  • založte si bloga popište tam plán své cesty

Získejte pracovní vízum

Pokud chcete na Novém Zélandu zůstat déle, najděte si stálou práci. Možností je více, všechny jsou krásně popsané na novém webu imigračního. Ve vyhledávači si přehledně a jednoduše zaklikáte jaká je vaše situace a čeho byste rádi dosáhli.

TIP: Při prodloužení pobytu si nezapomeňte také prodloužit vaše cestovní pojištění, jak na to a jaké vybrat se dozvíte v článku Prodloužení pojištění.

Diskuze

Nový Zéland Working Holiday 2019
Přidat se ke skupině

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Roční cestovní pojištění na Nový Zéland

Booking.com

Novinky na Váš email